
Høstmarkedet gennem 44 År
Hvert år samles spejdere, forældre og folk fra Ry og omegn omkring "Høstmarkedet" - det årlige arrangement, der arrangeres af spejdergruppen i Ry. I år er det 44. gang, at markedet afholdes, og det er blevet en fast tradition, som alle ser frem til.
Historien bag "Høstmarkedet" går tilbage til 1979, hvor fire dedikerede personer - Kaj, Johanne, Grethe og Jens - skabte begivenheden for at samle penge ind til spejdergruppen. Det første marked var beskedent, men det formåede alligevel at indsamle 9.000 kroner - "og det var mange penge dengang," husker Kaj tilbage med et grin.
Selvom årene er gået, er ånden og fællesskabet omkring "Høstmarkedet" stadig stærkt. Kaj, Johanne, Grethe og Jens mindes over 40 års hårdt, men sjovt arbejde, når de genfortæller Høstmarkedets historie. "Vi skulle bruge penge til at bygge Lynghoved, og så kiggede vi på, hvilke traditioner der var i området," husker Johanne, der som de andre tre stadig er med til at arrangere Høstmarkedet.
Det første år blev der solgt lopper og tøj, men møbler var ikke med. "Jeg husker, at der var bunker af tøj," fortæller Grethe, og Kaj supplerer: "Det hele stod i en stor pærevælling. Ét stort loppemarked. Men efterhånden som årene gik, delte vi det op - og hver gang vi delte noget op - som fx bøgerne - så tjente markedet endnu flere penge."
"Høstmarkedet" er i dag en stor begivenhed, der samler hele Ry, og gør spejderne synlige i byen. Loppemarkedet er en af de største attraktioner, hvor folk kommer langvejsfra for at finde skjulte skatte og gode tilbud på møbler, musik, legetøj og lopper. Indtjeningen er gået fra 9.000 kroner i 1979 til nu at have rundet 200.000 kroner.
Men "Høstmarkedet" er mere end bare et loppemarked. Det handler om fællesskab, samhørighed og genbrug. "Genbrugstanken fylder rigtig meget her i 2023 - det havde vi aldrig forestillet os tilbage i 1979," siger Johanne. og Grethe tilføjer: "Genbrug fyldte ikke meget dengang. I dag kommer mange for genbrugstanken, og for at give tingene nyt liv. På sidste marked kom der en og købte tallerkner, service og pynt til hendes datters bryllup."
I 1979 blev man nødt til at annoncere i lokalaviserne efter lopper. I dag afleverer Ryborgerne store mængder genbrugsguld i spejdernes container på Værdiparken. Langt det meste bliver solgt på loppemarkedet, og andet bliver givet videre til velgørenhed. "Jeg pakker omkring 10-15 sække tøj hver anden uge, som vi donerer til velgørenhed. Sidste gang sendte vi 15 sække vintertøj til Ukraine," fortæller Grethe.
Indtjeningen bruges til at støtte spejdergruppens aktiviteter året rundt. Pengene investeres i udstyr og faciliteter, der gør det muligt for spejderne at udforske naturen, lære spejderfærdigheder og skabe uforglemmelige minder. Overskuddet fra Høstmarkedet støtter også spejdernes deltagelse i spejderlejre over hele landet.
Når man spørger Grethe, Kaj, Johanne og Jens, hvorfor de stadig er med, er svaret klart: "Fordi det er meget hyggeligt," siger de samstemmigt og ligner nogen, der ikke kan undvære hinanden. Der er heldigvis kommet flere nye til gennem årene, men de er ofte også oppe i årene, så derfor er der altid brug for nye friske frivillige. Og efter 44 år håber de alle at få selskab af nye, friske forældre og frivillige til Høstmarkedet i august. "Alderen trykker, og vi kan jo ikke blive ved med at løfte og slæbe så meget længere. Nye medhjælpere vil blive en del af et socialt liv, som betyder meget og vægtes højt i de frivillige grupper," siger Grethe.
Derfor håber de, at både spejdere og forældre sætter kryds i kalenderen til august og vil være med til at skabe og fortsætte traditionen med "Høstmarkedet" i år. Det er en begivenhed, der ikke kun handler om gode tilbud og sjov, men også om at styrke fællesskabet og spejderbevægelsens værdier.
Tak til Kaj, Johanne, Grethe, Jens og alle de frivillige og deltagere, der gør "Høstmarkedet" til en succes hvert år. Vi ses til en dag fyldt med eventyr, sjov og fællesskab!